MÄRKESOBEROENDE SADELUTPROVARE 

Med fokus på hela ekipaget 
Hästens anatomi , rörelse , bommens 3-D form kopplat till hästens ryggform, ryttarens sits och inverkan och mycket mer 
Certifierad massage & laserterapeut på häst för att kunna hjälpa er hela vägen till en hållbar häst- Utbildad i uppbyggande träning för häst och ryttare

 

Sadelutprovning på hästens vilkor - med möjlighet till räntefri delbetalning på ditt köp 

Inför besöket:

• Ta bild på din häst i profil så jag ser hela hästen rakt från sidan.
• Skicka gärna en film under ryttare i alla gångarter.
• Skriv vad du rider i för sadel (tum och vidd) och vad du upplever.
• Skriv vad du är intresserad av för typ av sadel och färg samt tum på sits och prisintervall.
• Om du vet att hästen är allmänt påverkad av sadeln eller du misstänker ryggsmärta så låt hästen vila från utrustning 7 dagar innan mitt besök. Detta är för att hästen ska ha en chans att säga vad den
tycker. Har den gått med tryck länge så behöver den få vila från det för att kunna ge ett korrekt
utlåtande.
• Är hästen skadad eller har någon annan problematik så behöver jag få veta detta. Veterinären gäller för dessa hästar i första hand.
• Övriga önskemål med besöket och önskad tjänst.
Ladda ner  och fyll i pdfen, skicka till mig via mail eller på messenger

Formen på bommen måste stämma överens med hästens överlinje . Vidd är inte samma som form . Nedan har du 3 bommar . Fundera på vilken som ger jämnast avlastningsyta för hästen ?

Inför sadelutprovning  

Fyll i uppgifter för dig och din häst i bifogad pdf och skicka till mig på messenger eller på mail

Prislista

Här hittar du information om tjänster och priser.

Märkesoberoende sadelutprovare 

För att en sadel över huvud taget skall kunna vara aktuell att passa till en häst, måste bommens tredimensionella form stämma överens med hästens ryggform. Eftersom alla hästar är olika, finns det idag många sadlar tillverkade med olika bomformer. Bomform är inte detsamma som bomvidd.

En sadelutprovares uppgift är att finna så många sadlar som möjligt med rätt bomform, för att sedan kunna jämföra de olika sadlarna då hästen arbetar, för att kunna avgöra vilken sadel som för dagen är mest lämpad till just denna häst. Det är omöjligt att få en sadel av ett och samma märke eller modell att passa till alla hästar, även om de tillverkas i många bomvidder eller har utbytbara koppjärn. Vi skall nu gå lite mer detaljerat in i de olika påståendena ovan. Dessa är vedertagna sanningar, som tyvärr lätt glöms bort av många sadelutprovare, som bara arbetar med ett begränsat utbud av modeller eller antal sadlar.

Det är inte så enkelt att man kan sätta ett likhetstecken mellan att en sadel rent fysiskt passar hästen och att hästen också trivs i sadeln. (Jämför om du provar skor. Du kan hitta skor som är lagom stora, men är så obekväma, att du inte skulle drömma om att ens gå ett varv runt kvarteret i dem.) Precis så är det för hästen. Eftersom den inte med ord kan tala om vad den tycker, är det därför otroligt viktigt att ge akt på hur den reagerar med olika sadlar på ryggen. Det krävs lång erfarenhet av både handhavande av hästar och praktisk ridning för att kunna läsa de rätta signalerna.


Tyvärr är fortfarande det stora flertalet människor med hästan-knytning helt fokuserade på sadelns passform och ser inte alltid till hur hästen fungerar med sadeln. Passar sadeln nöjer man sig med det. Vi anser att man måste ta hela utprovningsprocessen ett steg till och noga beakta funktionen. Har hästen svårt att galoppera i ena varvet, rusar i landningen efter hindren, skjuter ryttaren snett i sadeln är dessa beteenden oftast reaktioner på att hästen upplever sadeln som obekväm.

Så gott som alla sadlar jag säljer eller förmedlar är tillverkade med ett ullstoppat underrede. Detta för att jag skall kunna finjustera sadelns passform och inte tillåta några otillräckliga kompromisser. Det går inte med omstoppning att fixa en sadel där grundförutsättningen är fel, det vill säga att bomformen inte stämmer med hästen.

alla ryttare är olika formade

Och så till ryttaren. Våra kroppar är långt ifrån lika i formen. Vi trivs också med att sitta i lite olika positioner i sadeln. Detta styrs mycket av vår fysik, men också till viss del av vanor och ovanor! För att ta reda på vad du kan och trivs att rida i måste man prova sig fram. Därför avfärdar vi kategoriskt allt snack om att vissa sadelmärken är mer lämpliga för kvinnor! Tänk själv, hur lika i sin konstruktion är alla kvinnor!? Smaken är som baken och det gäller verkligen sadlar! Det är också helt ointressant att veta vilken elitryttare, som rider i vilken sadel. Det gäller ju dem! Det är väl statistiskt sett rätt osannolikt att du har exakt samma förutsättningar. Dessutom är det faktiskt ganska vanligt att välkända ryttare gör reklam för ett specifikt märke och sedan rider i något helt annat hemma.

Förhoppningsvis kan man sedan i slutändan pussla ihop både hästens och ryttarens önskemål, så att det skapas en fungerande enhet, med sadeln som en länk emellan de två. När man så har provat ut en sadel efter alla konstens regler, testat och jämfört, kan man då nöjt luta sig tillbaka och pricka av sadelutprovning från sin "att-göra-lista”? Nja, så enkelt är det inte. Tack vare att man med en ordentligt utprovad sadel har skapat bra förutsättningar för hästen att jobba, sätter den igång att bygga muskler och utveckla sin kropp. Detta leder då ofta till att hästen ändrar sin ryggform och sadeln slutar att passa och fungera. Det är omöjligt i varje enskilt fall att förutsätta hur lång tid detta kommer att ta. Därför är det viktigt att man regelbundet kollar upp sin sadel, för att kunna förebygga att sadeln förvandlas från något som från början var jättebra, till något som till och med i värsta fall kan skada hästen.
Jag rekommenderar mina kunder att göra en första koll cirka 3 månader efter köpet och därefter vid behov, vilket bör vara minst en gång per år.