Lika många bett som det finns

Så finns det åsikter om vad som är rätt och fel 

Efter utbildningen med Ylva Rubin om hästens förutsättningar att använda bett så tar jag med mig mycket lärdom.

Ta hjälp att passa in bettet i munnen så ni vet att det ligger rätt 

Variera mellan tre bett och huvudlag varje vecka för att undvika tryck. Lär känna din häst för att kunna läsa av vart den vill ha bettet. 

Uppdragna mungipor och hårt spända nosgrimmor är inget att sträva efter någonsin. Gapar hästen så måste man fundera på varför. Sadeln? Handen? Hälta ? Alla hästar är individer och allt är individuellt för vad som är inom deras normala variation. Men vill man ha ett annat resultat så måste man våga göra en förändring. 

Ylva förespråkade bettlöst träns . Något jag känner att jag ska tillpassa i min ridning och träning. Både för att hästen ska gå bättre för mitt säte och samspelet ska bli bättre men också för att låta den vila helt från bett en extra dag i veckan. Så det jag vill skicka med er ikväll är 
- 3 huvudlag att växla mellan och därmed också 2 bett samt ett bettlöst alternativ

- Ta hjälp med inpassning och utprovning, se till att ha en duktig veterinär som undersöker din hästs mun och en tränare som ser till att du inte balanserar i tygeln Jag jobbar med Fagerbits och kommer gärna ut och hjälper er med inpassning och uthyrning såklart 

Ha en underbar kväll alla 
// Anna