Målet jag delar med dig är en hållbar häst
Märkesoberoende sadelutprovare
med hela ekipaget i fokus


Sadelutprovning med fokus på hela ekipaget 
Jag väger in hästens anatomi , biomekanik, rörelse & bommens 3-D form kopplat till hästens ryggform. Ryttaren är självklart lika viktig och får möjlighet till en grundlig analys.
Certifierad massage & laserterapeut på häst för att kunna hjälpa er hela vägen till en hållbar häst- Utbildad i uppbyggande träning för häst och ryttare


Sadelns form , balans och nyheter

Jag har träffat så många fantastiska kunder dom senaste dagarna . Det värmer i hjärtat att se så många som bryr sig om varandra och sina djur . 

 Kvällens spontana reflektion är: 
- Sitter jag i balans ? - Sitter min sadel fast som en sugkopp på hästens rygg eller kan den släppa igenom rörelsen ?
- Vad händer med hästens hårrem när det plötsligt kan röra sig igenom ?får större gångarter och större språng över hindret ? 

Jag kommer ofta på mig själv att rida med lös gjord . Har mina hästar en dag där dom är lite party och jag hamnar ur balans så flyttar sig sadeln . Men har jag ridit ett bra pass i balans så ligger den blixt still även med lös gjord  . Är sadeln felaktig ? Eller har jag flyttat sadeln med min inverkan som blivit yvig i kombination med en löst spänd sadelgjord och en spänd häst  ? 

Ingenting är svart eller vitt och det är mycket komplext 
1/3 häst
1/3 ryttare 
1/3 sadel 

Med det sagt så vill jag påminna alla om att ha en stadig sadelgjord och efterdra gjorden när ni sitter upp och ta hjälp av en duktig tränare som hjälper er med eran inverkans ridning 

Jag har etablerat ett samarbete med Royal Hästsport i Skellefteå för att kunna ge er ett större utbud på tillbehör till både ridhäst och travare - behöver ni något i hästväg ? Tveka inte att höra av er. 

Hjälmen på bilden är från Royal hästsport och märket är Onek


Lika många bett som det finns

Så finns det åsikter om vad som är rätt och fel 

Efter utbildningen med Ylva Rubin om hästens förutsättningar att använda bett så tar jag med mig mycket lärdom.

Ta hjälp att passa in bettet i munnen så ni vet att det ligger rätt 

Variera mellan tre bett och huvudlag varje vecka för att undvika tryck. Lär känna din häst för att kunna läsa av vart den vill ha bettet. 

Uppdragna mungipor och hårt spända nosgrimmor är inget att sträva efter någonsin. Gapar hästen så måste man fundera på varför. Sadeln? Handen? Hälta ? Alla hästar är individer och allt är individuellt för vad som är inom deras normala variation. Men vill man ha ett annat resultat så måste man våga göra en förändring. 

Ylva förespråkade bettlöst träns . Något jag känner att jag ska tillpassa i min ridning och träning. Både för att hästen ska gå bättre för mitt säte och samspelet ska bli bättre men också för att låta den vila helt från bett en extra dag i veckan. Så det jag vill skicka med er ikväll är 
- 3 huvudlag att växla mellan och därmed också 2 bett samt ett bettlöst alternativ

- Ta hjälp med inpassning och utprovning, se till att ha en duktig veterinär som undersöker din hästs mun och en tränare som ser till att du inte balanserar i tygeln Jag jobbar med Fagerbits och kommer gärna ut och hjälper er med inpassning och uthyrning såklart 

Ha en underbar kväll alla 
// Anna
Hej och välkomna

Mycket nytt och spännande på gång ! 

Hämtar hem ca 25 begagnade och nya sadlar i olika storlekar och former 

I slutet av september planeras en omfattande resa  
Piteå - Skellefteå - Umeå - Vindeln- Lycksele - Övik 

snabba på att boka in er för platserna går åt fort 

Ha en fin dag ❤️